wit

Stromatras

Mengen

Comfortmix plus en Comfortmix plus mg kunt u mengen met stro en water. Hierbij is een voermengwagen nodig. Een voermengwagen met horizontale vijzels wordt aanbevolen omdat deze beter snijdt maar een voermengwagen met verticale vijzels is ook mogelijk. Wel is het aan te raden om bij verticale vijzels gehakseld of gemalen stro te gebruiken. Hoe fijner het stro hoe beter het blijft liggen in de box. Ook heb je dan geen problemen met het stro op de roosters of op een emissiearme vloer. Indien je adressen wilt waar je gehakseld of gemalen stro voor een voordelige prijs kunt bestellen kun je eventueel ook contact met ons opnemen.

Meng verhoudingen

Nieuwe klanten krijgen van ons een geplastificeerde mengkaart. Deze mengkaart kunt u ook hier vinden. De beste mengverhouding is:
Stro Water Kalk
1 Deel 1,5 Delen 5 Delen

Aandachtspunten

Het water in het mengsel is erg belangrijk om uitzakken van de kalk te voorkomen. Je hebt minimaal 1 deel water nodig om dit effect tegen te gaan. De rest van het water is nodig om een vaster onderbed te krijgen. In de zomer met erg drogend weer kun je de hoeveelheid water verhogen naar 2 delen. Ook bij het opstarten in een kale box is het verstandig in het begin 2 delen water te gebruiken omdat je dan snel een bed krijgt. Boven de 2 delen water gaan wordt afgeraden, omdat dan bij warm vochtig weer de toplaag onvoldoende snel droogt en bacteriegroei niet genoeg onderdrukt kan worden. De kans op met name coli-infecties wordt dan weer groter. Het stro moet nat zijn om de kalk aan het stro te laten hechten. Hierom is mengvolgorde ook van belang. Wij adviseren u om eerst het stro en het water in de mengwagen te laten mengen. U kunt de mengwagen op 540 aftakastoeren laten draaien. De trekker zal hier geen moeite mee hebben waardoor u de trekker met weinig toeren kunt laten draaien in de 1000 toeren aftakas. Indien met grof stro gewerkt wordt moet de mengwagen hierna een tijdje draaien om het stro fijn te krijgen. De tijd die nodig is om het stro fijn te laten worden is afhankelijk van de mengwagen die u gebruikt. Meestal ligt dit rond de 30 minuten. Makkelijker en sneller werkt het als je met Spaans gehakseld stro werkt. Bovendien ben je bij Spaans gehakseld stro verzekerd van kwalitatief goed stro. Als het stro fijn is geworden kun je de kalk toevoegen. Hierna hoeft de mengwagen nog maar heel even te draaien totdat de kalk zich gemengd heeft met het stro en water. Vervolgens kun je het mengsel uitdraaien en in de boxen werken. Let er wel op dat het mengsel vrij zwaar is. Niet alle strooiers kunnen het mengsel verwerken. Voor informatie of uw strooier het verwerken kan kunt u ook contact met ons opnemen.

De mengwagen hoeft na de tijd niet schoon gemaakt te worden. Goed leegdraaien is vaak voldoenden. De eerst volgende vracht kan gemaakt worden voor de pinken of de melkkoeien. De kalk die wij gebruiken is van voerderkwaliteit. Je voegt dus extra krijt toe aan het rantsoen. De opneembaarheid van onze kalk t.o.v. krijt is veel lager doordat onze kalk grover gemalen is dan voerderkrijt. Er gaat dus meer kalk rechtstreeks door de koe. BELANGRIJK is wel dat de eerstvolgende vracht nooit voor de droge koeien terecht komt. Je krijgt dan meer melkziektegevallen door de grote hoeveelheid krijt. Wil je de wagen toch schoon hebben, dan werkt het goed als je er een baal stro in de mengwagen doet en deze gelijk weer uitdraait. Je kunt dit stro gebruiken om te strooien, maar ook dan de eerst volgende wagen niet voor de droge koeien maken.

Voordelen:

 • Optimaal ligcomfort.
 • Geen harde banken in de box.
 • Geen dikke of kale hakken.
 • Schone koeien.
 • Door hoge pH, weinig ontwikkeling van bacteriŽn.
 • Minder stinkpoot en mortelaro.
 • Geen stofontwikkeling.
 • Laag verbruik.
 • Hoge bemestingswaarde.
 • Geen stikstofverlies.
 • Homogene mest en geen banken in de put.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.